Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


---------

2012.03.20

 

 
 
 
 
Ferenc József (1830-1916) osztrák császár és magyar király nemcsak a századfordulón, hanem két korszak határán is élt és uralkodott. A múlt század vége az élet élvezetének időszaka, a Sacher-torta, a keringő legfényesebb, cukorédes korszaka. Ehhez képest az uralkodó házaspár meglehetősen modern életet és házasságot élt. Modern felfogásuk nemcsak a szigorú, percről percre beosztott időrendre, hanem a szabadidő eltöltésére, egy új, egészséges, sok mozgásra épülő életformára is vonatkozott.
A Habsburg-udvar egészségügyi megreformálásában különösen Ferenc József és közkedvelt felesége, a királyné, Erzsébet járt elöl. Sissi saját tornatermet rendeztetett be a palotában, napjait a szépségápolás és a testedzés töltötte ki. Férfiakat megszégyenítően merészen és jól lovagolt, úszott. Életmódja sokakat megbotránkoztatott, másokat irigységgel töltött el. Felfedezte a természetes módszereket és hatóanyagokat a testápolásban. Tapasztalatait füzetben gyűjtötte össze. Találunk itt recepteket a kar erősítésére és a bőr bársonyossá tételére éppúgy, mint a haj selymességének biztosítására. Erzsébet hiúsága nem ismert határokat. Egész életén át koplalt, hogy megőrizze derekának legendás karcsúságát (korabeli krónikák szerint ez ötvenkét centi volt). Súlya mégis növekedett, mert az egyoldalú táplálkozás következtében hiánybetegségek léptek fel. Teste különböző részein ödémák alakultak ki, a szervezete visszatartotta a vizet, a súlygyarapodás ennek volt az eredménye. Sissi mégsem hallgatott orvosai tanácsára, és nem tért vissza a normális, vegyes táplálkozásra, hanem koplalókúrába kezdett.
Úgy vélte, a napi testedzési penzumához olyan táplálékot kell fogyasztania, amely elég erőt biztosít a számára. Ezt elsősorban a húsban vélte felfedezni. Mivel egy-egy marhaborda elfogyasztása túlságosan megterhelő lett volna a számára, erőlevest főzetett magának, hihetetlen mennyiségű húsból. Volt, hogy - férjeura legnagyobb megrökönyödésére - egy fél ökörből főztek számára marhahúskivonatot - az állat vérével dúsítva. Nem is csoda, hogy belebetegedett a fehérjetúltengésbe! Akkoriban még nem volt ismert, hogy mennyire hozzátartozik az egészség megőrzéséhez a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Jóval kevesebb zöldféle jutott el még az uralkodó asztalára is. Sissi húson és erőlevesen kívül csak tejet fogyasztott, amikor fogyni akart. Néha-néha, ha kissé lazított a kúrán, engedett a sütemények csábításának - újfent nem a megfelelő, vitamindús ételekkel táplálta magát.
 
A ma is közkedvelt ischlert ugyancsak a Bad Ischl-i kastélyban a főcukrász találta ki. Az eredeti változat jóval gazdagabb, mint amit ma a cukrászdák árulnak: az omlós tésztát darált mandulával gazdagították, a két tésztakorongot nemcsak ribizlilekvárral, hanem rumos csokoládékrémmel is megkenték, úgy ragasztották össze.
Nem így a császár, akit egyáltalán nem érdekelt az alakja, viszont szerencsés alkattal áldott meg a sors, és nem volt hízékony. Ferenc József nem vetette meg az asztal örömeit. Mindig bőségesen, kiadósan reggelizett, ilyenkor forró csokoládé, briós, méz, lekvár került az asztalra. Ebédre legtöbbször a kedvencét, a tányérhúst kérte, amelyhez pirított hagymás burgonya, snidlingmártás, tormás almapüré, krémes spenót dukált. A köretek közül a burgonyapürét kedvelte a legjobban. Nagyon gyorsan evett, egy protokolláris, 13 fogásos menühöz elég volt számára félóra. A vele egy asztalnál ülők ezért mindig éhen maradtak, hiszen amint a császár letette a villát, mindenki másnak is abba kellett hagynia az étkezést. Imádta az édességeket, az ő nevéhez fűződik a császármorzsa is, amelyet Bad Ischl-i tésztaszakácsa talált ki. Az uralkodónak annyira ízlett, hogy nem győzte dicsérni - így a szakács róla nevezte el.
Élet a kastélyban
Schönbrunn utolsó lakója Mária Terézia ükunokája, Ferenc József volt. A kastély legegyszerűbb, legdísztelenebb szobája az volt, ahol a császár és király dolgozott. Állandóan, hajnaltól késő estig dolgozott, mert azt mondta, ő az ország első hivatalnoka. Nagyon jó memóriával áldotta vagy verte meg a sors, mindenkire emlékezett, akit itt fogadott, ami nem volt kevés, hiszen uralkodásának 65 éve alatt közel negyedmillióan látogatták meg. Mindig uniformisban járt, nem is hordott öltönyt, amit azzal indokolt meg feleségének, hogy öltönyben úgy néz ki, mint egy postai alkalmazott.
Nagyon konzervatív volt, a villanyt sem volt hajlandó bevezettetni. A kastélyban háromszáz em bernek csak az volt a feladata, hogy meggyújtsa és eloltsa a gyertyákat. Egyszerűen, puritánul élt. Keveset aludt, nagyon korán, fél ötkor kelt. Ötkor hideg fürdőt vett, gumikádban, amit előző nap töltöttek neki tele vízzel. Házasságuk csak rövid ideig volt boldog. A túl fiatal Sissi nem volt felkészülve a házasságra, és szinte semmiben sem illettek egymáshoz. Ő nem bírta a spanyol etikettet, a kemény ceremóniarendszert, a katonás fegyelmet, ami férje számára létfontosságú volt. Ezért alig látták a királynét az udvarban, inkább Korfun és imádott magyarjainál, Gödöllőn tartózkodott.
A császár egyetlen téren vétett az erkölcs és a protokoll szabályai ellen: szeretőt tartott. Ferenc József naponta, reggel kisétált a kastélyból, és meglátogatta a közelben lakó Schratt Katalint. Nála megivott egy kávét vagy csokoládét, hozzá kuglófot evett. Sissi tudott a király szerelmi dolgairól, sőt ő maga keresett szeretőt a férje számára, hogy ne kelljen teljesítenie házastársi kötelességeit. Még az ágy is erre emlékeztette. Egyre ritkábban aludt a közös hálószobában, de saját szobájában is annyira utálta az ágyat, hogy csak éjjelre hozták be a lakájok, reggel el kellett vinniük. Ferenc József hosszú életét több családi tragédia árnyékolta be. Öccsét, Miksa császárt Mexikóban végezték ki, fia a szeretőjével együtt öngyilkosságot követett el, felesége Genfben anarchista merénylet áldozata lett. A császár felesége halála után 18 évvel magányosan, abban a kastélyban, ahol született, saját hálószobájában halt meg.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.