Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


}{{{{{{{{{{

2012.03.24

 A bajor származású Erzsébet császárné gyermekkorában hazájának nehéz ételeit ette.

 

25 éves kora körül fészkelte be magát az agyába,hogy csakis egy karcsú csészárné kelthet csodálatot az emberekben.Ezért számtalan diétát és étkezési szokást fejlesztett ki,ami végül igazi fogyókúra hisztériává fajult.Döntő szerepet játszott e viselkedés kialakulásában a három nem kívánt terhesség,amelyek rettentően eltorzították a testét.

 

Szinte hihetetlen hányféle tortúrának vetette alá magát.Fő étkei:hús,ökör nyers vére,tej,tésztaféle,fagylalt,erőleves.Zöldséget és gyümölcsöt szinte alig vett magához.

 

Erzsébet mindezek ellenére szívesen evett.Egy zürichi tartózkodása idején az ottani cukrászda különlegességeiből falatozott.Hatalmas adag forró csokoládét és krémes tortákat volt képes befalni.

 

Kedvence a fagylalt volt.Halála előtt is ezt evett .A császárné rajongott a krémszerű és folyékony élelmiszerekért.

 

Sissi nagyon szerette a tejet.Férje is osztozott ebben.Kirándulások alkalmából betértek parasztházakba,hogy megkóstolják az ottani tejet.A császárné ösztönzésére Schönbrunnban saját tehenészete jött létre.A legtöbb tehenet külföldi útjain vásárolta és Bécsbe hozatta.Utazásai alkalmából teheneket vitt magával.Néha kecskék és birkák is bekerültek az utazók közé.

 

Kedvenc édessége a piskóta,a perec,a kétszersült,a hagymás,szalonnás,tejfölös lepény,a sonkás kifli

Kedvenc italai :tea,kávé,görög és magyar borok,pezsgő,portói,konyak,sör.Mint bajor nő,minden teketória nélkül kiitta a liter sört.

 

Ha a császárné sokat evett hosszabb időn keresztül,akkor diétás napokat iktatott be.Ilyenkor szinte csak narancsot evett és tejet ivott.Hasonló okokból gyakran gyógykúrákat írt elő magának,ilyenkor citrom,szőlő,spenót,húslé szerepelt az étrendjén.Egyik különleges diétája csak víz és tej fogyasztását engedélyezte három napon keresztül.A negyedik napon megengedte már magának a normális étkezést.Voltak olyan böjtös napjai,amikor öt-hat tojás fehérjét ette sózva,vagy nyers hús kipréselt levét itta.

 

A kilencvenes évek elején ismerte meg a kefírt.

 

A szilárd ételek közül a húst és a halat szerette.Szerette a marhahúst,bárányhúst,vadhúst,fácánt.Erzsébet köretet nem fogyasztott.A sok marhahús fogyasztása reumatikus panaszokat okozott.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.