Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


_____

2012.03.20

 A történelmi esküvők sorából kihagyhatatlan Erzsébet királyné és Ferenc József megismerkedésének, szerelmének és esküvőjének története, mely a róluk szóló filmekből már jól ismert a magyar tévénézők számára.

Erzsébet Miksa bajor herceg és Ludovika bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben Münchenben.

Ludovika nővére, Zsófia, bajor királyi hercegnő Ausztria császárának, I. Ferenc Józsefnek az édesanyja volt. Huszonhárom éves fia számára - az osztrák - német kapcsolat megszilárdítása céljából - német hercegnőt keresett, így esett a választás a Wittelsbachokra, azon belül is Miksa és Ludovika legidősebb lányára, Helénára.

A két fiatal első találkozására Ischlben került sor 1853. augusztus 15-én. A nagy találkozásra Ludovika magával vitte legkisebb lányát, Erzsébetet is. Sissi és Ferenc átírta a jól kitalált forgatókönyvet, hiszen az elkövetkező 3 nap alatt egyértelművé vált, hogy Ferenc József nem Helénát, hanem Erzsébetet kívánja feleségül venni. Szándékát augusztus 18-án közölte édesanyjával, aki kénytelen-kelletlen beleegyezett fia döntésébe.

Erzsébet 50 ezer forintot, ezüstöket, ruhákat, fehérneműket, 4 báli ruhát, 14 selyemruhát, 16 kalapot, 36 hálóinget kapott hozományként apjától. Alapjába véve nem volt ez szégyellnivaló „útravaló”, mégis a bécsi udvarban igencsak kevesellték ezt. A vőlegény, hogy a további rosszindulatú pletykálkodást megszüntesse, 100 ezer forintot adott hozzá a hozományhoz.

Augusztus 19-én Sissi igent mondott. Szerelem és eljegyzés volt első látásra. A menyasszony apja, Miksa, távirati úton értesült az eljegyzésről. Ugyanígy értesítették a bajor királyt is, mert neki, mint a Wittelsbach-ház fejének, bele kellett egyeznie unokahúga eljegyzésébe. Ferenc József a következő sorokkal mondott neki köszönetet:

"Kétszeres boldogság számomra, hogy leendő hitvesem kiválasztásakor mélyebb érzelmeimre hallgattam, és szívből remélem, hogy menyasszonyom kiváló tulajdonságaiban megtalálom majd életem boldogságát. Bizonyára nem szükséges hangsúlyoznom, hogy a Te házadhoz fűződő kapcsolatomat már csak azért is szorosnak érzem, mert nekem eddig legdrágább személy - édesanyám - és az utána következő másik legdrágább személy - jövendő feleségem - ugyanehhez a családhoz tartozik, és szeretném remélni, hogy ez a kapcsolat, amely családjainkat összefűzi, ha lehetséges, még tartósabb és szorosabb lesz."

Ezután a pápai engedélyt kellet megszerezniük, mert a jegyesek első fokú unokatestvérek voltak. Az eljegyzéstől az esküvőig eltelt néhány hónapban Sissit igyekeztek felkészíteni a házasságra. Mindent meg kellett tanulnia az udvari etikettől a Habsburgok történelméig, amit egy császárnének tudnia kellett.

A házassági szerződést 1854. március elején írták alá. Ferenc József 1854. április 24-én, 18 óra 30 perckor vezette oltár elé gyönyörű menyasszonyát a bécsi Augusztinusok templomában. A szertartást hatalmas pompával, fényes külsőségekkel rendezték meg. A magyar főurak díszmagyarban, a lengyel nemesség piros bélésű, szőrmés mentében, az idegen hadseregek tábornokai pompás díszben jelentek meg.

Az ezt követő napokon is ünnepségeket szerveztek, egymást követték a fogadások, melyeken az ifjú császári párt köszöntötték a tartományok küldöttségei. Erzsébet Bécsben új és saját udvartartást kapott. A birodalom népai nagyon várták az új "első" asszonyt.

A hatvanas években Erzsébet a világ legszebb uralkodónőjének számított. Ezt a fennmaradt portrék is bizonyítják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.