Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lajos

2012.03.18

 Lajos Vilmos bajor herceg (Herzog Ludwig Wilhelm in Bayern) (München,1831június 21. – München1920november 6.), Erzsébet királynélegidősebb bátyja.

Élete

Lajos Vilmos herceg Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő első gyermekeként született, Münchenben.

Az Aranygyapjas rend és a Svéd Sasrend lovagja. Egy színésznővel, Henriette Mendellel kötött morganatikus házassága miatt lemondott elsőszülöttségi jogáról. Ez a Wittelsbach-házban nagy botrányt kavart, annál is inkább, mert a párnak már volt egy gyermeke. Hogy mérsékeljék a házasság rangon aluli mivoltát, Henriette megkapta a Wallersee bárónői címet, de még így sem fogadta be őt a főrendi társaság. Erzsébet királyné örült Lajoséknak, Henriette-re húgaként tekintett. Lányuk, Marie Louise von Larisch-Moennich grófnő Erzsébet császárné kevés barátnőjének egyike volt. De a kettejük közti kapcsolat nem élte túl az áskálódásokat.

Henriette 1891-ben halt meg. Lajos később újra házasodott (ismét morganatikus) új felesége Barbara Antonie Barth lett, később ő is nemesi rangot kapott; Bartolf bárónője lett. Tőle 1913-ban vált el, Barbara pedig pár hónapra a válás után lányt szült, Ilonát. Csak később derült ki, hogy ez a lány Barbara és következő férjének törvénytelen gyermeke volt.

müncheni Ostfreidhofban temették el, sírja ma is itt található.

Lajos bajor herceg és első felesége Henriette Mendel

 

 
Lajos bajor herceg és első felesége Henriette Mendel
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.