Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miksa József

2012.03.18

 Miksa József bajor herceg (Herzog Maximilian Joseph in Bayern) (* Bamberg1808október 4. – † München1888november 15.), a bajorWittelsbach-ház Pfalz–Birkenfeld–Gelnhausen mellékágának tagja, a bajor népzene támogatója, Erzsébet királyné édesapja.

Miksa József herceg Bambergben született Pius Ágost bajor herceg (1786–1837) és felesége, Amália Lujza arenbergi hercegnő gyermekeként.

1834-ben megvásárolta a Starnberg tó melletti Possenhofen kastélyt, ami hátralévő életében fő tartózkodási helye volt.

Gyakran utazott, 1838-ban Palesztinába és Egyiptomba látogatott el. Élménybeszámolóját „Wanderung nach dem Orient im Jahre 1838” címen jelentette meg. Ezt először 1839-ben adták ki, majd 1978-ban újranyomtatták. Utazásai során gyűjtötte a régiségeket, amelyeket hazavitt magával Bajorországba, és édesapja házában, a Banz Apátságban kiállította őket, itt a mai napig megtekinthetők. A régiségek között megtalálható egy fiatal asszony múmiája, három mumifikálófdott fej, jónéhány állat múmiája, valamint sokféle kő különböző templomokbó és sírokból, köztük Dendur templomának egy darabja. Amikor Jeruzsálembenjárt, pénzt adományozott a Via Dolorosán álló Megkorbácsoltatás templomának újáépítésére.

Miksa herceg, citerával
 
Miksa herceg, citerával

 

Népzene

A bajor népzene legjelentősebb XIX. századi támogatójaként tartották nyilván. Hatására a citerát egyre inkább a bajor népzenével kezdték azonosítani, a hangszert még az előkelő udvarokban is használni kezdték. Ezirányú szenvedélye miatt a „Citera-Maxi” („Zither-Maxl”) nevet ragasztották rá. A citerát nemcsak hallgatni szerette, hanem maga is játszott rajta, sőt még zenét is szerzett a hangszerre.

 

Családja

1828szeptember 9-én vette feleségül Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnőt, aki másodunokatestvére volt. Az esküvőt Tegernsee-ben tartották. Tíz gyermekük született:

 

Művei

Miksa József műveit 1992-ben gyűjtötték össze, és adták kiBajorországban: Ländlerek, KeringőkPolkák, Skót táncok, Mazurkák,Quadrille-ek és Indulók zongorára (Pianoforte), citerára, gitárra vagyvonós hangszerekre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.