Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sissi személyes tárgyai

2012.03.19

  Sissi kokainos ládikója és tejfoga

Sissi császárné kokainos szelencéje
 

 

Manfred Klauda 25 évvel ezelőtt hozta létre saját Sissi gyűjteményét, amelyet most özvegye adott el a bécsi Sissi Múzeumnak. Az ügylet keretében összesen 240 tárgy cserélt gazdát 850 ezer euróért, köztük például Sissi első tejfogával. A császárné ugyanis úgy született, hogy egy fogacskája már ki volt bújva.

Különlegesség az új szerzemények között a Sissi kokainos fecskendőjét rejtő dobozka is, amely a nyughatatlan császárné úti gyógyszertárának szerves részét alkotta. Akkoriban a kokain bevált fájdalomcsillapítónak és antidepresszánsnak számított.

"Erzsébet királyné kokainélvező volt. Volt egy kis ládikója, amelyet utazásaira mindig magával vitt." "A szelencét úgy készítették el, hogy elférjenek benne a kokain használatához szükséges eszközök. Fedelén elegáns betűkkel rá is van írva: "Kokain-injekció". A kokaint nem tiltott drogként használták, mint manapság, hanem gyógyszerként, depresszió és álmatlanság ellen - magyarázzák a múzeum illetékesei.”

Morbid eleganciát áraszt az a fekete kabát, amelyet Sissi állítólag meggyilkolása napján viselt, Genfben. A magángyűjteményből származó cipőcskék és keresztelőruha révén pedig pontosabb képet kaphatunk a császárné gyermekkoráról.

A Bécsi Hofburgban található Sissi Múzeum tárlatának középpontjában egyébként az udvari élet ellen lázadó Erzsébet királyné mindennapjai állnak három fő téma köré rendezve: gondtalan gyermekkor Bajorországban, a váratlan eljegyzés Ferenc Józseffel valamint a Monarchia császárnője.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.